Závislost na cukru je významně podobná závislosti na tvrdých drogách. Zbavte se jí jednou provždy!

CUKR – velice často skloňované téma nejen v oblasti zdravé výživy. Týká se nás všech, je skoro v každé zpracované potravině a ovlivňuje naše životy. Pojďme se tedy podívat na to, proč ho tak milujeme. Tento článek je zaměřený na cukr rafinovaný (zpracovaný), který zahrnuje bílý potravinářský „cukr“, ale i surový hnědý, hroznový (glukózu), ovocný (fruktózu) a dextrózu. O cukru (sacharidech) vyskytujících se v přirozené potravě (ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny) psát nebudu. Nepleťme si totiž cukry a sacharidy, protože to není totéž. Cukry jsou součástí sacharidů, které patří k vyvážené stravě a naše tělo je potřebuje pro správné fungování jak svalů, tak i mozku. Ty by měly tvořit zhruba 10 % naší stravy.

Proč je rafinovaný cukr špatný?

Chová se totiž stejně jako tvrdé drogy. Cukr se velice rychle absorbuje a tak nevytváří zásobu dlouhotrvající energie. Vyvolává závislost a přehnaně uvolňuje organismus. Zpracováním surové šťávy na cukr se odstraní téměř všechny vitaminy, minerály a živiny. To, co v cukru zůstane, jsou jen prázdné kalorie. Ty na většinu savců působí v podstatě jako jed.

Je to chemikálie kdy se šťáva z cukrové třtiny nebo řepy rafinuje v melasu a ta se zpracovává na hnědý cukr, z něhož jsou nakonec rafinací získávány bílé krystalky. Stejným postupem se vyrábí např. heroin kdy se šťáva z makovic zpracuje na opium, to na morfin a z něj je nakonec rafinována tato nebezpeční droga. Není divu, že drogoví dealeři ředí čistý heroin mléčným cukrem kvůli vzhledové přitažlivosti.

Bohužel se ale cukr objevuje skoro ve všech potravinách a při jeho naprostém vyloučení ze stravy se objevují abstinenční příznaky! Závislost na cukru je ohromná. Po každém zásobení těla cukrem si mozek říká o další a větší dávku. Podobně jako u tvrdých drog stačí ke vzniku závislosti pouze malá dávka. Při výzkumu lidé jen při pomyšlení na týden bez cukru upadali do depresí, cítili velký smutek, jako když ztrácí nejlepšího přítele.

Proč je všude tolik cukru?

Pro výrobce potravin je cukr nejlevnějším nositelem chuti. Navíc vylepšuje texturu potraviny, zabraňuje množení bakterií, zadržuje vodu v potravinách, zvýrazňuje aroma a spojuje zdánlivě neslučitelné chutě. Je to dost důvodů, aby výrobci cukrem nešetřili.

Potraviny a nápoje, které možná konzumujete, mají:

  • Coca-Cola 1L – 28 kostek
  • Kofola 1L – 20 kostek
  • Milkshake 0,5L – 17 kostek
  • Juice 1L – 23 kostek
  • Minerálka slazená 1,5L – 11 kostek
  • Dětský slazený nápoj 0,33L – 7 kostek
  • Jogurt ovocný 125g – 5 kostek

Pro člověka není problém zkonzumovat až 90 kostek cukru za den! Ale pro tělo je to samozřejmě dlouhodobě špatná cesta.

Vliv rafinovaného cukru:

  • otupuje chuť přirozeně sladkých potravin (zelenina, ovoce)
  • demineralizuje organismus = likviduje minerálové zásoby těla, což způsobuje nedostatek vápníku (vznik zubního kazu, osteoporózu, křeče ve svalech, ale i veškeré porušení nervové soustavy)
  • překyseluje organismus a při opakovaném působení se můžou vytvořit žaludeční vředy
  • podporuje výskyt plísní v těle – základními symptomy jsou stavy únavy, bezdůvodná bolest hlavy, náladovost, deprese, bolest v krku, astma, nemoci střev, alergie, svalové bolesti, otoky kloubů, špatné trávení, záněty močového měchýře apod.
  • celkově oslabuje imunitu a tím se spolupodílí na mnoha onemocněních
  • je jedním z hlavních fyzických komponentů při vzniku a prohlubování hypoglykémie a cukrovky
  • má přímý vliv na naše myšlení – ničí střevní bakterie, které jsou zodpovědné za tvorbu vitamínů skupiny B
  • podílí se na vzniku všech tzv. psychických nemocí
  • přispívá k hyperaktivitě u dětí
  • vede k obezitě i podvýživě

Jak vidíme, cukr je antipotravina zbavená jakékoliv výživové hodnoty. Dle lékařů patří k nejtoxičtějším potravinám a ne nadarmo se mu říká „bílý zabiják“!

Způsobuje podvýživu

Jeho pravidelným jezením si tělo vykrádá své zásoby živin ke zpracování, a tím se vlastně dostavuje podvýživa, tj. nedostatek stopových minerálů, vitaminů a fytoživin, které udržují všechny systémy v těle zdravé. Tělesné systémy a orgány začnou postupně selhávat.

Pokud si chcete uchovat své zdraví, vyhýbejte se co nejvíc rafinovaným potravinám. Někdy se také nazývají „potraviny pro nemoc“, které umožnily rozvoj současných farmaceutických kolosů, degenerativních onemocnění a vysoce ziskového rakovinového průmyslu.

V čem všem můžeme tento „cukr“ najít:

  • bílý cukr
  • bílý chléb
  • bílé tortilly (pečivo)
  • chipsy
  • průmyslově zpracované maso
  • homogenizované a pasterizované mléčné výrobky
  • sladké limonády, izotonické a energetické nápoje
  • falešné „ovocné“ džusy obsahující především cukr
  • dorty, koláče, cukrovinky, zmrzlina a další sladkosti
  • kečupy, majonézy

Pokud máte na tyto potraviny neodolatelnou chuť, je to nejspíš proto, že vaše tělo má nedostatek minerálních živin. Cukry totiž žádné skutečné živiny neobsahují a tak konzumujete pouze kalorie. Ve skutečnosti potřebujete výživné jídlo, které nejen utiší hlad, ale doplní i potřebné látky. Takovou výživu vám poskytnou převážně přirozené potraviny v té nejčistší formě – zelenina, ovoce, obilniny atd. Jakmile cukry přestanete konzumovat a odvyknete si na ně, vaše tělo je přestane vyžadovat. Vůbec to není o nějakém přemáhání jak si spousta lidí myslí, ale zkrátka na ně opravdu přestanete mít chuť.

Jaké cukry tedy jíst?

Konzumujte hlavně složené cukry, které najdeme v obilovinách, zelenině, luštěninách, bramborách, ořechách, ovoci, rýži, či máku. O něco malinko je zdravější přírodní cukr hnědý. Je to v podstatě bílý cukr, který nebyl při výrobě zbavený zbytků melasy. Ta způsobuje typickou karamelovou chuť a díky ní obsahuje i malé množství vitamínů a minerálů.

Samotná melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru. Je hustá, má hnědou až skoro černou barvu a typickou chuť a vůni. Má menší obsah energie než běžný cukr a údajně je pro své účinky léčivá. Osvědčila se při léčbě lupénky nebo žlučových kamenů. Dále například javorový sirup, agávový, datlový, rýžový, kukuřičný, které jsou méně sladké než cukr a i obsah energie je nižší. Med je v podstatě cukr, i když obsahuje spoustu cenných látek. Dále třeba všude všude propagována stévie – přírodní sladilo, které je několikanásobně sladší, ale nezvyšuje energetický příjem ani hladinu krevního cukru.

Očividně žijeme v době cukrové a je na každém z nás jak se k tomu postaví. Já osobně se snažím cukru vyhýbat, jak to jen jde. A jde to snáze, než si myslíte.  Zbavte se jí také a jednou provždy.

-Lukáš Vincour-