Jak se zbavit přebytečných kil a některých neduh? Omezte lepek.

Vzpomínám, jak jsem si v dobách minulých prohlížel v obchodech oddělení pro bezlepkovou dietu a říkal si, jak ty lidi lituji, že se musí takto omezovat. No a o pár let později jsem se sám a dobrovolně vydal touhle cestou a cítím se bez lepku daleko lépe. Nemohu ale říct, že jsem 100% bezlepkař a občas to „poruším“. Vše je v hlavě a o tom co chcete, jak chcete vypadat a jak se cítit. Proč je tedy lepek a hlavně pak pšenice v poslední době tak propírané téma?

Co je lepek a celiakie?

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin nacházející se v semenech některých obilovin, převážně pak v pšenici, ječmeni a žitu. Je důležitou součástí nejen evropské kuchyně, kde dodává těstu pružnost a „gumovost“, která je u výroby pečiva nepostradatelná. Převážné z bílé pšeničné mouky se vyrábí většina pečiva (chléb, rohlíky), těstoviny, kuskus či pizza. Lepek je ale třeba i ve sladkostech, alkoholu, atd. Pšeničný lepek je ze všech nejagresivnější.

Pokud máte celiakii, která se pomalu stává civilizační chorobou, musíte lepek vyřadit úplně. Je to nevyléčitelná nemoc sliznice tenkého střeva způsobená nesnášenlivostí lepku. Člověk se s ní narodí a je podmíněna geneticky. Většinou se začne projevovat koncem 1. roku života.  Při dodržování přísné bezlepkové diety ale její příznaky mizí. Projevuje se bolestmi břicha, únavou, průjmem a zácpou.

Proč lepek nejíst?

Problém je v tom, že potraviny s lepkem jíme až příliš často a ve velkém množství. Dříve si lidé dali jeden krajíc chleba denně, případně ještě druhý k večeři. Dnes konzumujeme pečivo či výrobky z bílé mouky skoro pořád během celého dne. Vždyť si na to vzpomeňte. K snídani koláč, na oběd zahuštěnou polévku s rohlíkem. Přílohou bývají často knedlíky, noky či těstoviny. Po obědě dezert a na večeři například pizza.

clanek-pecivo

Mouka obsahuje spousty rychlých sacharidů, které tělo zasytí jen na krátkou dobu, a máme pak brzy opět hlad. Je to tím, že sacharid pšenice se velice rychle mění na jednoduchý cukr a ten se pak pohybuje ve zvýšené míře v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi zapříčiní vyplavení velkého množství inzulínu do krve. To pak vede k obezitě. Tělo začíná být postupně necitlivé vůči inzulínu, což může vést k cukrovce II. typu.

Zároveň ale také není pravidlem, že lepek musí škodit všem. Někdo po zavedení bezlepkového jídelníčku nemusí skoro nic registrovat, každopádně shození pár kilogramů se pravděpodobně nikdo neubrání. Pšeničná mouka je ta nejpoužívanější a poptávka převyšuje nabídku. Z toho důvodu se začaly pěstovat nové odrůdy „super“ pšenice ve velkém a neobsahují skoro žádné výživné látky. Prapůvodní odrůdy jako špalda, červená pšenice nebo semolina upadly skoro v zapomnění. Ty jsou samozřejmě daleko zdravější díky dostatku vitamínů a vlákniny.

Klasická mouka se v nynější době mele velmi na jemno. Oddělují se od sebe klíčky a slupka. Poté zůstane čistá bílá mouka s vysokým obsahem lepku a zalepuje nám střeva. Nemá skoro žádnou výživovou hodnotu, minerály ani tuky. Bílá mouka je tedy ze všech nejhorší, protože je ochuzena o potřebnou vlákninu. V dobách dřívějších byla mouka mletá i s klíčky se slupkou a byla to tedy celozrnná mouka. A samozřejmě nebyla geneticky modifikovaná jako teď.

Většině lidí co dobrovolně vyřadí lepek, se stanou tyto věci:

  • zlepší se pleť
  • odejde únava
  • zhubnutí, hlavně zmizí tuk v oblasti břicha
  • zbavení se některých zdravotních problémů (potíže s trávením, plynatost, bolesti kloubů, kožní problémy, alergie)
  • zmírnění nebo odstranění zánětů v těle
  • nebudete pociťovat návaly hladu a chutí na sladké
  • dojde ke zlepšení zdraví z hlediska cukru v krvi, tukového metabolismu a celkově srdečně-cévního zdraví
  • žádná letargie po obědě

Pokud nejste na lepek alergičtí, nemusíte jej vyřazovat úplně. Pokud však vám záleží na vašem zdraví, snažte se jej pokud možno minimalizovat a jíst celozrnnou bio mouku, staré odrůdy pšenice a nebo pseudo-obiloviny, jakou jsou quinoa, amarant, pohanka čí jáhly.

-Lukáš Vincour-